Krupnik

Krupnik
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: taura
Krupnik to jedna z zup mojego dzieciństwa. Bardzo prosto się ją robi, nie jest droga, a za to bardzo zdrowa dzięki dodatkowi kaszy :)

Składniki

  • Włoszczyzna
  • Kasza jęczmienna
  • udko z kurczaka
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Cebula
  • Ziemniaki

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzuciłam duże udko kurczaka i kilka kości wieprzowych. Zalałam 3 litrami zimnej wody i nastawiłam na ogień. Kiedy woda się zagotowała, zszumowałam i dodałam starte: 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera oraz 2 posiekane cebule, 5 kulek ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Gotowałam godzinę. Po tym czasie dodałam 10 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej, 5 ziemniaków pokrojonych w kosteczkę i posiekany duży pęczek natki pietruszki i koperku. Pamiętajcie, że krupnik lubi dużo zieleniny. Osoliłam do smaku i gotowałam 20 minut. Gotowe.

Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 21 czerwca 2014
jestem wielką fanką krupniku, Dorotko, pyszności !
Futka 21 czerwca 2014
krupniczek pierwsza klasa :)
tomek3012 21 czerwca 2014
Najlepsza z zup:). Oczywiście oprócz flaczków wołowych
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Włoszczyzna
  • Kasza jęczmienna
  • udko z kurczaka
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Cebula
  • Ziemniaki
Składniki