Kremowy chłodnik z buraczków

Kremowy chłodnik z buraczków
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Kremowy i gęsty chłodnik z buraczków to idealna propozycja na obiad lub kolację w upalne letnie dni. Taka zupa nie tylko orzeźwia, ale również jest pyszna i pożywna.

Składniki

  • 5-6 młodych buraczków ugotowanych w mundurku
  • koperek
  • litr zimnej maślanki
  • sól
  • Pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek do skropienia

Przygotowanie

  1. Obrane ze skórki buraki kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera, wsypujemy posiekany koperek na koniec wlewamy maślankę. Całość miksujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Chłodnik doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, jeszcze chwile miksujemy by dokładnie wymieszać z przyprawami. Podajemy skropiony oliwą, posypany koperkiem i kawałkami ugotowanych buraków.

Składniki
  • 5-6 młodych buraczków ugotowanych w mundurku
  • koperek
  • litr zimnej maślanki
  • sól
  • Pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek do skropienia
Składniki