Kremowa zupa z tymiankiem

Przepis dnia 2010-01-27
Kremowa zupa z tymiankiem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: miciunia
Szybka i smaczna :)

Składniki

  • por, 1/2
  • cebula, mala
  • ziemniaki, 2 duze lub kilka malych
  • pietruszka, 1
  • groszek mrozony, niepelna szklanka
  • kostki rosolowe drobiowe lub warzywne, 2
  • tymianek suszony, 1 lyzeczka
  • sol, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • oliwa, 1 lyzka
  • woda, 2 litry

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzac oliwe. Por i cebule pokroic drobno i zeszklic na oliwie. Dodac pokrojony w polplasterki por i dusic kilka minut.

  2. Warzywa zalac woda i dodac 2 kostki rosolowe. Ziemniaki pokroic w kostke i dodac do zupy, zagotowac. Kiedy ziemniaki beda miekkie dodac mrozony groszek i gotowac kilka minut. Zupe zmiksowac blenderem na gladki krem. Doprawic sola, pieprzem i tymiankiem. Podawac z pieczywem lub grzankami.

Komentarze do przepisu (1)

annawk 27 stycznia 2010
kolejna zupa krem warte sprawdzenia, podoba mi się
Składniki
  • por, 1/2
  • cebula, mala
  • ziemniaki, 2 duze lub kilka malych
  • pietruszka, 1
  • groszek mrozony, niepelna szklanka
  • kostki rosolowe drobiowe lub warzywne, 2
  • tymianek suszony, 1 lyzeczka
  • sol, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • oliwa, 1 lyzka
  • woda, 2 litry
Składniki