Kremowa zupa z pieczonych warzyw

Kremowa zupa z pieczonych warzyw
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Bardzo prosta, a jednocześnie elegancka i głęboka w smaku zupa z warzyw, które zawsze mamy w domu. Dzięki temu, że bazą zupy, są warzywa, które najpierw były pieczone zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Całość dopełnia kremowy serek mascarpone. Tak wykonana zupa idealnie wpisze się również w świąteczne menu.

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • marchewka
  • Seler zwyczajny
  • Cebula
  • łyżka gęsiego smalcu
  • Sól morska
  • 1-2 łyżki serka mascarpone
  • pieprz kolorowy
  • szczypiorek

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki, marchewki i selera kroimy w słupki. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa posypujemy solą, dodajemy smalec, dokładnie nacieramy warzywa.


    Warzywa przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez 45-50 minut.

    Upieczone warzywa przekładamy do garnka(część odkładamy do przybrania zupy), zalewamy wodą i gotujemy 10-15 minut. Do zupy dodajemy mascarpone i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zupę miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.

    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Zupę przybieramy pieczonymi warzywami oraz posypujemy szczypiorkiem.

Składniki
  • 5 ziemniaków
  • marchewka
  • Seler zwyczajny
  • Cebula
  • łyżka gęsiego smalcu
  • Sól morska
  • 1-2 łyżki serka mascarpone
  • pieprz kolorowy
  • szczypiorek
Składniki