Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kremowa zupa z jabłkami"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 480
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 66
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 142
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 480
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 66
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 142
Składniki
Dynię oczyść z pestek i włókien. Obierz, miąższ potnij w kostkę. Jabłka umyj, obierz ze skórki, podziel na cząstki. Wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałeczki.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebule, zeszklij, mieszając. Dołóż kawałki dyni, ziemniaków i jabłek. Smaż dalej kilka minut na dużym płomieniu, mieszając.
zalej bulionem i sokiem jabłkowym. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 25 minut.
Kiedy będą miękkie, wyjmij trochę dyni do dekoracji, resztę zupy zmiksuj na gładki krem. Tymianek opłucz, osusz, posiekaj. Gotową zupę przypraw do smaku solą, pieprzem i curry.
Rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż trochę odłożonej dyni. Posyp pestkami dyni i tymiankiem. Ew. ozdób jabłkiem.Źródło: Naj