Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kremowa zupa z groszku"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10522
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4906
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10522
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4906
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Składniki
Świeży groszek przebierz i opłucz pod bieżącą wodą. Szalotki obierz i posiekaj niezbyt drobno. Do rondla na rozgrzane masło wrzuć szalotki i mieszając usmaż na szklisto. Dodaj groszek i, nie przestając mieszać, duś razem jeszcze ok. 5 minut. Dolej gorący bulion. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień do minimum i gotuj jeszcze 10-12 minut bez przykrycia. Część groszku wyjmij łyżką cedzakową i odłóż do dekoracji.
Mozzarellę pokrój w kostkę i wrzuć do wrzącej zupy. Mieszając, podgrzewaj, aż ser całkowicie się roztopi. Następnie zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Przypraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Każdą porcję udekoruj śmietanką (lub gęstym jogurtem) i odłożonym groszkiem. Kremową zupę możesz podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub usmażonym na chrupko bekonem i suszonymi pomidorami.
Czy wiesz, że… Zielony groszek to skarbnica cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy: A, C, E, K, z grupy B oraz kwas foliowy. Ponadto groszek dostarcza nam minerałów takich jak: wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik oraz potas.
30 minut Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie