Kremowa zupa szpinakowa

Kremowa zupa szpinakowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Taka tam zielona zupka :)

Składniki

  • szpinak liście 30 dkg
  • por 1/2 szt
  • cebula 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • szklanka bulionu drobiowego
  • ziemniak 2 szt
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • śmietanka 30 % 2 łyżki
  • czosnek świeży 2 ząbki lub czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • ser pleśniowy 1 szt (dowolny)
  • płatki migdałów

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, pory w krążki. Jeżeli dodajemy świeży czosnek także należy go posiekać w drobną kosteczkę. Warzywa podsmażyć na patelni, dodając łyżkę masła. Szpinak opłukać, również podsmażyć na maśle, ale na oddzielnej patelni, ponieważ szpinak szybciej robi się miękki. Po kilku minutach warzywa podlać bulionem i szklanką wody, przyprawić solą i pieprzem. Warzywa gotować do miękkości, połączyć ze szpinakiem. Całość wystudzić, następnie zmiksować. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta można dodać wody i całość zagotować. Następnie wlać śmietankę, doprawić gałką muszkatołową.

  2. Zupę podawać z kawałkami ulubionego sera pleśniowego, posypaną płatkami migdałów. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Ewaaa 05 stycznia 2014
pychota :)
anetas197601 06 stycznia 2014
pychotka :)
Konto usunięte 07 stycznia 2014
bardzo interesująca :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • szpinak liście 30 dkg
  • por 1/2 szt
  • cebula 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • szklanka bulionu drobiowego
  • ziemniak 2 szt
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • śmietanka 30 % 2 łyżki
  • czosnek świeży 2 ząbki lub czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • ser pleśniowy 1 szt (dowolny)
  • płatki migdałów
Składniki