Kremowa zupa szczawiowa

Kremowa zupa szczawiowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Naszła nas ochota na szczawiówkę, więc trzeba było zrobić. Czasami robimy szczaw do słoików, więc możemy upajać się smakiem tych liści <3

Składniki

  • 300 g kiełbasy białej surowej
  • 1 łyżka masła
  • 100 g szczawiu ze słoiczka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 marchew
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie


  1. Z kiełbasy formujemy pulpeciki, gotujemy je w 1 l wody, wyławiamy. W rondlu na maśle podsmażamy szczaw, zalewamy wodą z kiełbasy i gotujemy przez kwadrans. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy białka jajka, razem blendujemy, dodajemy startą na dużych oczkach, marchew. Gotujemy do jej miękkości.
    Lekko rozprowadzamy ze słodką śmietaną. Dodajemy pulpeciki, podgrzewamy i posypujemy żółtkiem.

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 10 stycznia 2017
Właśnie, w sezonie muszę zacząć zamykać szczaw w słoikach. Przypomnijcie mi za jakieś pół roku :D.
Bellapi 10 stycznia 2017
Pyszności. Również nie wyobrażam sobie zimy bez szczawiu :)
Futka 11 stycznia 2017
Pycha! Oj dawno Kasia nie jadła szczawiowej. Muszę nadrobić zaległości :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g kiełbasy białej surowej
  • 1 łyżka masła
  • 100 g szczawiu ze słoiczka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 marchew
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • sól, pieprz
Składniki