kremowa zupa pomidorowo paprykowa

kremowa zupa pomidorowo paprykowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
bardzo kremowa i bardzo aromatyczna

Składniki

  • czerwona papryka - 500 g
  • pomidory krojone - 1 puszka 400 g
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 4 ząbki
  • kolendra - 1 pęczek
  • ryż - 100 g
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • limonka - 1 szt
  • śmietana 18 % - 100 ml
  • bułka na grzanki - kilka kromek

Przygotowanie

  1. Z papryki należy usunąć skórkę. W tym celu paprykę sparzyć we wrzątku lub pokrojoną na ćwiartki piec przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Po termicznej obróbce skórka powinna łatwo odejść.

  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić na rozgrzaną w garnku oliwę. Dodać pokrojoną na kawałki paprykę i gałązki kolendry (listki zachować do posypania zupy). Wszystko razem dusić przez kilka minut, dodać pomidory z puszki i ryż. Wlać do garnka 1 litr wody, posolić, popieprzyć i gotować do miękkości ryżu.

  3. Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni włożyć kromki bułki skropione oliwą, piec przez 10 minut do zezłocenia.
    Ugotowaną zupę zblendować do gładkiej, kremowej konsystencji, doprawić sokiem z limonki.

  4. Zupę podawać z grzanką i kleksem śmietany, posypaną posiekanymi listkami kolendry.

Komentarze do przepisu (2)

Namarra 28 czerwca
Moje smaki! :)
KulinarnaChwila 28 czerwca
Pyszotka:)
Składniki
  • czerwona papryka - 500 g
  • pomidory krojone - 1 puszka 400 g
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 4 ząbki
  • kolendra - 1 pęczek
  • ryż - 100 g
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • limonka - 1 szt
  • śmietana 18 % - 100 ml
  • bułka na grzanki - kilka kromek
Składniki