Kremowa pomidorowa

Kremowa pomidorowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
W tym tygodniu zrobiliśmy totalnie na odwrót. Sobota, pomidorowa...niedziela rosół :D ale nie z pomidorowej <3 Bez wybielacza udało nam się :P Koniecznie musicie ją wypróbować, jest nieziemsko delikatna <3

Składniki

  • 50 g masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 łyżek ryżu
  • 190 g koncentratu pomidorowego ( u nas ekologiczny o delikatnym smaku )
  • świeża bazylia ( 1 łyżka posiekanej do zblendowania )
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2-3 krople tabasco
  • biały mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy posiekaną szalotkę i rozgnieciony czosnek. Smażymy 3-4 min. Zalewamy bulionem, dodajemy ryż, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy 20-25 min, od czasu do czasu mieszając, by ryż nie przywarł do dna.
    Następnie dodajemy koncentrat, bazylię, mieszamy, zestawiamy z ognia i studzimy.
    Zupę blendujemy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i tabasco. Ponownie zagrzewamy.
    Podajemy z posiekaną bazylią.

Komentarze do przepisu (8)

bellamozzarella 17 października 2016
Jej Wysokość Pomidorowa :-) dostojne pyszna ;-)
Bellapi 17 października 2016
Mniam :)
Futka 17 października 2016
Pyszna i treściwa zupka :) <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 50 g masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 łyżek ryżu
  • 190 g koncentratu pomidorowego ( u nas ekologiczny o delikatnym smaku )
  • świeża bazylia ( 1 łyżka posiekanej do zblendowania )
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2-3 krople tabasco
  • biały mielony pieprz
Składniki