Krem z zielonych szparagów

Krem z zielonych szparagów
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Sezon na szparagi jest dość krótki, bo trwa zaledwie kilka tygodni. Warto wprowadzić je do swojej diety i korzystać z sezonu i tego, co w szparach najlepsze. A szparagi to samo zdrowie! Są lekkostrawne, niskokaloryczne oraz zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminę C i E, błonnik, asparaginę, potas oraz fosfor. A co najważniejsze! Szparagi to silny afrodyzjak :D Dzisiaj zapraszam na lekki, zdrowy i smakowity krem z zielonych szparagów, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Krem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, ale będzie także świetnym wyborem na romantyczną kolację ;)

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 pietruszki korzeniowe
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula biała
  • 1,2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 plaster masła
  • szczypta mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy bulion (drobiowy lub warzywny), pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotującego sie bulionu.

  2. Cukinię obieramy i kroimy na mniesze kawałki, a z oczyszczonych szparagów odcinamy główki (później do wykorzystania) i dzielimy je na pół.

    * Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki.

  3. Cebulę (dość dużą sztukę) kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na masełku.

  4. Po 10 minutach gotowania pietruszki w bulionie, dodajemy do niego 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki soku z cytryny, zeszkloną cebulkę oraz pokrojoną cukinię i szparagi. Wszystko gotujemy kolejne 10 minut od momentu ponownego zagotowania.

  5. Po tym czasie miksujemy całość na jednolitą i gładką masę, dodajemy śmietanę, kminek mielony, oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    RADA: Jeśli w kremie wyczujemy drobne włókna ze szparagów, to przelejmy go przez sito.

    Gotowy krem podajemy ze świeżą zieleniną oraz zblanszowanymi główkami szparagów (w osolonej, lekko osłodzonej wodzie i dodatkiem soku cytrynowego).

  6. Krem świetnie smakuje także z kawałkami białego sera :)

  7. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (10)

izek 17 maja 2016
Mega apetyczny krem!
pelen_brzuszek 17 maja 2016
Pycha :)
Docherro 17 maja 2016
Wspaniały krem,o zdjęciach nawet nie mówię...artystyczne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 pietruszki korzeniowe
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula biała
  • 1,2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 plaster masła
  • szczypta mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku
Składniki