Krem z zielonego groszku i szpinaku

Krem z zielonego groszku i szpinaku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Szybka i sycąca zupa

Składniki

  • 300g Szpinaku świeży lub mrożony
  • 300g Groszku zielonego świeży lub mrożony
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół cebuli
  • 2 łóżki oliwy lub oleju
  • 2 jajka
  • Groszek ptysiowy
  • Pieprz czarny, sól
  • 0,5 szklanki mleka lub jak ktoś woli śmietanki 30%

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Do garnka wlać wodę około 1,5 litra, zagotować.
    Do wody przerzucić cebulę z olejem, wrzucić szpinak i gotować przez 15 minut. Później wrzucić groszek zielony gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku.

  2. Osobno ugotować jaja na twardo.

  3. Gdy zupa będzie chłodniejsza zmiksować blenderem.
    Na koniec wlać mleko lub śmietankę i zagotować. Podawać z jajem i groszkiem ptysiowym, najlepszym z Lidla.

    Smacznego

Składniki
  • 300g Szpinaku świeży lub mrożony
  • 300g Groszku zielonego świeży lub mrożony
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół cebuli
  • 2 łóżki oliwy lub oleju
  • 2 jajka
  • Groszek ptysiowy
  • Pieprz czarny, sól
  • 0,5 szklanki mleka lub jak ktoś woli śmietanki 30%
Składniki