Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zupa krem z zielonego groszku szturmem podbiła serca naszej rodziny. Podana z groszkiem ptysiowym smakuje wybornie. Polecam! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 450 gramów mrożonego groszku
  • 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 100 mililitrów śmietanki 30%
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 paczki groszku ptysiowego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. • Cebule oraz czosnek kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy masło i podsmażamy kilka minut
    • Do garnka dolewamy wodę lub bulion warzywny i dodajemy groszek
    • Gotujemy do miękkości przez około 10-15 minut
    • Następnie całość blendujemy, dodajemy powoli śmietankę, a na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem
    • Przed podaniem krem dekorujemy groszkiem ptysiowym

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 25 września 2019
Kremik pychota :)
Składniki
  • 450 gramów mrożonego groszku
  • 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 100 mililitrów śmietanki 30%
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 paczki groszku ptysiowego
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki