Krem z topinamburu na mleczku kokosowym z prażonym słonecznikiem

Krem z topinamburu na mleczku kokosowym z prażonym słonecznikiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Zupę krem z topinamburu bardzo szybko się przygotowuje, a połączenie składników smakiem czaruje. Sam topinambur lekko słodkawy, ciekawie smakuje, orzechy, karczoch, ziemniaki jednocześnie się czuje. Cebula, czosnek zupie dodały wyrazistości, a mleczko kokosowe delikatności. Olej dodał smaku orzechowego, a przyprawy ostrego. Krem smakował niebanalnie, a prażony słonecznik pasował idealnie.

Składniki

  • 500 g świeżego topinamburu,
  • 1 średnia główka czosnku,
  • 200 g białej cebuli,
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka),
  • 500 ml wody,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • świeżo mielona papryczka chili,
  • łuskany słonecznik.

Przygotowanie

  1. Obrany czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę.
    Topinambur szorujemy, płuczemy, kroimy na połowę, a następnie w plasterki.

    Rada: w topinamburze najwięcej związków odżywczych, przydatnych organizmowi znajduje się tuż pod skórką, dlatego najlepiej bulw nie obierać, tylko je wyszorować przed przygotowaniem.

    W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na mim czosnek, cebulę z dodatkiem cukru i soli.
    Dodajemy topinambur, całość podsmażamy ok. 3 min, cały czas mieszając.
    Wlewamy gorącą wodę, dodajemy rozmaryn i całość gotujemy pod przykryciem, do momentu, aż warzywa będą miękkie.

    Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy, a następnie dokładnie miksujemy (blenderem, lub w malakserze) do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Całość przecieramy przez gęste sito, żeby uzyskać idealnie kremowy smak.
    Ponownie stawiamy na ogień, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku (ma być na ostro).

  2. Słonecznik prażymy na suchej patelni, można go rozdrobnić lub pozostawić w całości.

    Zupę krem podajemy z prażonym słonecznikiem.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 12 lutego 2018
Brzmi ciekawie:)Muszę wypróbować:)
Składniki
  • 500 g świeżego topinamburu,
  • 1 średnia główka czosnku,
  • 200 g białej cebuli,
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka),
  • 500 ml wody,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • świeżo mielona papryczka chili,
  • łuskany słonecznik.
Składniki