Krem z świeżych pomidorów

Krem z świeżych pomidorów
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Sezon na pomidory w pełni, a najlepsze są te zerwane własnoręcznie - ja mam to szczęście. Zapraszam, więc na aromatyczny krem pomidorowy.

Składniki

  • Pomidory ok 1 kg.
  • Cebula 2 szt.
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Śmietana kwaśna 18 % 3-4 łyżki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę, dodać pomidory i gotować na małym ogniu do miękkości pomidorów.
    Całość dokładnie zblendować.
    W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną ze śmietaną, zahartować gorącą zupą, dodać do reszty zupy dokładnie mieszając. Doprawić solą , pieprzem i całość zagotować. W razie potrzeby można dolać wody.

  2. Podawać z ulubionym makaronem, ryżem lub kluskami.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 23 sierpnia 2016
Pyszna <3
Futka 24 sierpnia 2016
Przepyszny i pożywny krem :) Mniam :D
Składniki
  • Pomidory ok 1 kg.
  • Cebula 2 szt.
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Śmietana kwaśna 18 % 3-4 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
Składniki