Krem z pomidorów

Krem z pomidorów
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pomysł na szybki do zrobienia i smaczny obiad. Zupa pomidorowa przygotowana w ten sposób jest pyszna i bardzo aromatyczna.

Składniki

  • pomidory z puszki - 4 opakowania
  • Włoszczyzna- 1 pęczek
  • Ziele angielskie- 4 szt.
  • liście laurowe- 3 szt.
  • Cytryna- 2 szt.
  • Czosnek- 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Oregano- 6 łyżek
  • Groszek ptysiowy

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę zalej wodą (2 litry). Dodaj liście i ziele. Gotuj do czasu aż warzywa będą miękkie. Z umytych i sparzonych cytryn zetrzyj skórkę (na małych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na oliwie podsmaż czosnek i skórkę. Pomidory pokrój na mniejsza kawałki. Warzywa wyjmij z wody. Do wywaru dodaj pomidory, czosnek ze skórką cytryny. Gotuj przez 15 minut. Zblenduj. Posól i popieprz do smaku. Przed podaniem posyp oregano. Podawaj z groszkiem ptysiowym.

Składniki
  • pomidory z puszki - 4 opakowania
  • Włoszczyzna- 1 pęczek
  • Ziele angielskie- 4 szt.
  • liście laurowe- 3 szt.
  • Cytryna- 2 szt.
  • Czosnek- 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Oregano- 6 łyżek
  • Groszek ptysiowy
Składniki