Krem z pomidorów

Krem z pomidorów
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Sezon na pomidory jeszcze się nie zaczął (przynajmniej na działce u moich rodziców), jednak pomidorową uwielbiam, więc i tak postanowiłam ją zrobić. Zamiast świeżych pomidorów użyłam tych z puszki, też doskonale się sprawdzają. Moja pomidorowa to nie zwykła zupa, ale gęsty, wyrazisty i bardzo pomidorowy krem. :)

Składniki

  • Pomidory całe z puszki 1 puszka 25
  • Cebula 1-2 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Olej rzepakowy 1-2 łyżki
  • Śmietana kwaśna 18% 2-3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
  • Papryka ostra w proszku 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć na rozgrzanym oleju.

  2. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem, a także pozostałymi przyprawami, gotować do miękkości pomidorów.

  3. Zdjąć z ognia i wszystko dokładnie zblenderować.

  4. W misce wymieszać śmietanę z mąką, dodać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Zahartowaną śmietanę dodać do zupy energicznie mieszając. Całość zagotować.

  5. Krem można podawać z ulubionym makaronem.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (5)

GREGORHSPEED 20 maja 2016
Pysznie wygląda <3
Futka 20 maja 2016
Cudowny i niezwykle smakowity krem <3
Docherro 20 maja 2016
Pyszności.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Pomidory całe z puszki 1 puszka 25
  • Cebula 1-2 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Olej rzepakowy 1-2 łyżki
  • Śmietana kwaśna 18% 2-3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
  • Papryka ostra w proszku 1/2 łyżeczki
Składniki