Krem z pietruszki z pasternakiem

Krem z pietruszki z pasternakiem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bilcia
Witaminowa bomba idealna na zimowe dni

Składniki

  • warzywa korzeniowe: seler, pietruszka , pasternak w ilości 700- 800g. Pamiętajcie, że przeważać ma pietruszka
  • Natka pietruszki
  • duża cebula
  • 3 małe gruszki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 dość duża łyżka masła
  • bulion warzywny - tyle, żeby przykryć warzywa - u mnie 600 ml
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Korzeń selera, pietruszki i pasternaku obieram i kroję w dość grubą kostkę. Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę, gruszkę obieram i kroję w paski. Na patelni o średnicy 28cm rozgrzewam masło. Kiedy się rozgrzeje wrzucam seler, pietruszkę i pasternak. Smażę na złoty kolor ok 15 min a potem dodaję cebulę i gruszki (W tym miejscu muszę po prostu powiedzieć, że zapach jest oszałamiający - aż człowiek robi się głodny) Smażę do momentu zeszklenia cebuli. Przekładam do garnka i zalewam bulionem tyle tylko by zakryć warzywa. Gotuje do miękkości, miksuję. Na koniec doprawiam do smaku a następnie dodaję jogurt naturalny. Mieszam. Na każdą porcję dodaję posiekaną natkę a tym razem dołożyłam jeszcze chipsów z selera.

Komentarze do przepisu (6)

KORAL 20 listopada 2018
Super :)
babcitereskiciasta 20 listopada 2018
Pycha, dla mnie coś nowego.:)
catha 23 listopada 2018
Świetnie podana.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • warzywa korzeniowe: seler, pietruszka , pasternak w ilości 700- 800g. Pamiętajcie, że przeważać ma pietruszka
  • Natka pietruszki
  • duża cebula
  • 3 małe gruszki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 dość duża łyżka masła
  • bulion warzywny - tyle, żeby przykryć warzywa - u mnie 600 ml
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki