Krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki z makaronem

Krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki z makaronem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: AnetaP
Pyszny i bardzo aromatyczny krem przygotowany z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki.

Składniki

  • pomidory 1 i 1/2 kg,
  • papryka czerwona 3 szt,
  • bulion wazywny ok. 500 ml,
  • ziemniak 1 szt,
  • marchewka 1 szt,
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 2 ząbki,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • oregano,
  • posiekana natka pietruszki,
  • kolorowy makaron,

Przygotowanie

  1. Paprykę i pomidory przekroić na pół, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Warzywa ostudzić, usunąć gniazda nasienne i obrać ze skórki. Cebulę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać czosnek i chwilkę razem smażyć. Ziemniaka oraz marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do gotującego się bulionu. Dodać również podsmażoną cebulę z czosnkiem. Razem gotować około 10 minut. Następnie dodać pomidory oraz paprykę. Razem gotować kolejne 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano oraz tymiankiem. Zupę rozdrobnić blenderem na gładki krem. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krem podawać z makaronem oraz posypać posiekaną natką pietruszki.

Składniki
  • pomidory 1 i 1/2 kg,
  • papryka czerwona 3 szt,
  • bulion wazywny ok. 500 ml,
  • ziemniak 1 szt,
  • marchewka 1 szt,
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 2 ząbki,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • oregano,
  • posiekana natka pietruszki,
  • kolorowy makaron,
Składniki