Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sezon na dynię w pełni, a pogoda też sprzyja rozgrzewającej zupce, więc gorąco polecam
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 502
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1351
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 85
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 369
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 502
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1351
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 85
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 369
Składniki
Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i układamy na blaszce skórką w dół, cebule obieramy i kroimy na ćwiartki, układamy obok dyni, czosnek obieramy i układamy całe ząbki na dyni. Całość skrapiamy oliwą i solimy, po czym pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem, czy dynia jest już miękka i o ile to konieczne, pieczemy jeszcze kilka minut, aż zmięknie. Potem odstawiamy, aż trochę przestygnie.
Upieczoną dynię obieramy ze skórki, przekładamy do rondla, dodajemy również upieczone cebulę i czosnek, a także curry, kurkumę, chili i imbir (jak nie mamy świeżego imbiru, możemy dodać łyżkę sproszkowanego). Całość zlewamy bulionem i blendujemy wszystko na gładki krem.
Teraz zupę doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy jeszcze solą i gotowe. Podajemy posypane pestkami dyni oraz polane delikatnie olejem z pestek z dyni. Smacznego ;-)