Krem z marchwi z pomarańczą i imbirem

Krem z marchwi z pomarańczą i imbirem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Nie przepadam za zupami -krem, ale ten krem z marchwi zdobył moje serce.

Składniki

  • 60 dkg. marcwi
  • 1 duża cebula
  • 1 pomarańcza
  • 2 cm. ibiru, 1/4 łyżeczki kminku mielonego
  • 5 dkg. masła
  • 100ml. śmietanki 30%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • grzanki ziołowe
  • 3/4 l.bulionu z 1 kostki rosołowej

Przygotowanie

  1. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce i zeszklić na rozgrzanym maśle z oliwą.Startą marchewkę na grubych oczkach dodać do cebuli, dodać starty imbir, kminek i dusić pod przykryciem na małym ogniu.

  2. Z wyszorowanej pomarańczy zetrzeć skórkę na drobnych oczkach, wycisnąć sok z tej pomarańczy i razem dodać do marchewki.Zamieszać.Przygotowanym bulionem zalać marchew i dusić , aż będzie miękka.Dodać sól i pieprz do smaku.

  3. Całość zmiksować blenderem, zagotować i dodać śmietanę, wymieszać.

  4. Nałożyć do miseczek i posypać grzankami.SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 22 lutego 2013
ma przecudny kolor ! skoro chwalisz to zrobię koniecznie, 6-ka :)
irma 22 lutego 2013
Smakuje nam ten krem, bo smak marchwi ładnie komponuje się z imbirem, który nadaje potrawie ostrości. Polecam.
Konto usunięte 22 lutego 2013
i pomarańcza tez jest, jutro zrobię :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 60 dkg. marcwi
  • 1 duża cebula
  • 1 pomarańcza
  • 2 cm. ibiru, 1/4 łyżeczki kminku mielonego
  • 5 dkg. masła
  • 100ml. śmietanki 30%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • grzanki ziołowe
  • 3/4 l.bulionu z 1 kostki rosołowej
Składniki