Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowa zupa idealna na kolację. Zupa krem z marchewki i batatów, doprawiona ostrym curry i zabielona mleczkiem kokosowym. Gęsta, sycąca i kolorowa. Warto sięgnąć po słodkie, pomarańczowe ziemniaki, gdyż mają znacznie więcej wartości odżywczych niż tradycyjne.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 99
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 217
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 99
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 217
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Marchewkę i bataty obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki. Cebulę kroimy w talarki. Ząbek czosnku drobno siekamy. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy na krem, dodajemy mleczko kokosowe, pastę curry i przyprawiamy do smaku kurkumą, kolendrą, ewentualnie solą i pieprzem. Podgrzewamy całość kilka minut, aż smaki się połączą. Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika i dyni lu innymi dodatkami. SMACZNEGO!