Krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym

Krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Orionka
Zupy kremy to chyba moja ulubiona działka kulinarna. Nawet robiona z tego samego warzywa za każdym razem może być inna. Tak też jest z kremem z kalafiora. Kalafior to baza główna, którą zawsze można czymś urozmaicić. Tym razem bardzo delikatny z smaku krem z kalafiora z dodatkiem mleczka kokosowego.

Składniki

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 mały por – tylko biała część
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • Niepełna szklanka mleka kokosowego
  • Trochę śmietany kremówki (opcjonalnie)
  • imbir suszony – na czubek łyżeczk
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę kroję w kostkę, pory w pół talarki. Do garnka z grubym dniem na roztopione masło wrzucam cebulę i pora i smażę lekko aż będą szkliste. Dorzucam pokrojoną w kostkę pietruszkę i podzielony na małe różyczki kalafior. Teraz zalewam wodą tylko tyle aby przykryła warzywa i gotuję do miękkości. Po ugotowaniu dolewam niepełną szklankę mleka kokosowego i miksuję na gładki krem. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta można dodać więcej mleczka. Przy końcu miksowania można dodać odrobinę śmietany kremówki aby krem był jeszcze gładszy. Teraz wystarczy doprawić solą, pieprzem, imbirem i gotowe.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 20 czerwca 2016
Pięknie podana <3
Orionka 20 czerwca 2016
Bo jak wiadomo je się oczami :)
Składniki
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 mały por – tylko biała część
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • Niepełna szklanka mleka kokosowego
  • Trochę śmietany kremówki (opcjonalnie)
  • imbir suszony – na czubek łyżeczk
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia
Składniki