Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako pierwsze danie bardzo lekkie w sam raz dla tych, którzy nie lubią długo siedzieć w kuchni :)
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 98
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 28
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 98
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 28
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Składniki
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić, przetrzeć przez sito.
Do przecieru dodać 2 łyżki masła, drobno posiekaną cebulę, liść laurowy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru.
Przełożyć do garnka i pod przykryciem, na małym ogniu, dusić pomidory ok. 30 minut.
Gdy będą miały konsystencję kremu, ponownie przetrzeć przez sito.
Na patelni rozpuścić pozostałe masło, dodać mąkę i mleko, dobrze wymieszać, podgrzać.
Powstały beszamel powoli dodawać do przecieru, stale mieszając.
Postawić na ogniu, dodać 3 szklanki bulionu, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze kilka minut. Podawać ze śmietaną i groszkiem ptysiowym.