Krem z dyni z pestkami dyniowymi lub grzankami

Krem z dyni z pestkami dyniowymi lub grzankami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Wanilia88
Pyszna, sycąca zupa, idealna na jesienne dni.

Składniki

  • Porcja rosołowa
  • Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, cebula, liść kapusty)
  • Dynia
  • Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, czosnek
  • Jogurt naturalny
  • Chleb i masło

Przygotowanie

  1. Porcję rosołową włożyć do garnka, włoszczyznę obrać i dołożyć do garnka, zalać wodą, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i listków laurowych, sól i pieprz. Ugotować rosół.

  2. Odciąć górę dyni i wydrążyć ją. Następnie odkroić skórę i pokroić dynię na kawałki.

  3. Do gotowego rosołu dodać cząstki dyni. Gotować ok. 20 - 30 minut, aż dynia zmięknie. Wyjąć porcję rosołową, a pozostawione w zupie warzywa zmiksować na jednolity krem. Jeśli zupa jest za mało przyprawiona - dodać ulubione przyprawy.

  4. Pestki z dyni wyłuskać i odstawić do przeschnięcia. Następnie uprażyć na suchej patelni i dodać do kremu.

    Grzanki - chleb posmarować masłem z jednej strony, pokroić na małe kosteczki, przełożyć na blachę. Zapiec w piecyku w temp. ok. 160 stopni, aż grzanki będą chrupiące i zarumienione.

    Na wierz zupy dodać kleks jogurtu naturalnego i pestki dyni lub grzanki. Można posypać pokrojoną bazylią lub pietruszką.


    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

ola100 10 października 2013
zupa pyszna tylko bez porcji rosolowej ma byc naturalna wlasnie taka zrobilam
Składniki
  • Porcja rosołowa
  • Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, cebula, liść kapusty)
  • Dynia
  • Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, czosnek
  • Jogurt naturalny
  • Chleb i masło
Składniki