Krem z dyni i pomidorów z pieczoną gruszką Magdy Gessler

Krem z dyni i pomidorów z pieczoną gruszką Magdy Gessler
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: fiolinea
Baaaaaaardzo polecam tę zupę! Wychodzi jej cały gar, a u mnie w domu każdy brał dokładkę ;) Mniam! Przepis ten pochodzi z nieistniejącej już restauracji "Capri" w Pile, w której Magda Gessler przeprowadzała Kuchenne Rewolucje.

Składniki

  • 1 mała dynia (ok 1kg po obraniu)
  • 0,5 kg świezych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów konserwowych
  • 1 duża cebula
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 200 g sera Gruyere
  • mielone chilli
  • mielone ziele angielskie
  • 4-5 dojrzałych gruszek

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy na oliwie z posiekaną cebulą.

  2. Świeże pomidory kroimy na cząstki i dodajemy je do dyni. Dodajemy również pomidory z puszki wraz z sokiem. Całość zalewamy wodą (tak aby woda przykryła wszystkie warzywa) i gotujemy do miękkości.

  3. W międzyczasie na grubych oczkach tarki ścieramy cały ser Gruyere oraz obieramy gruszki i kroimy je na 4 części. Gruszki układamy na blaszcze wyłożonej pergaminem i pieczemy w 180 C przez 10 minut.

  4. Kiedy warzywa będą miękkie zupę blendujemy i dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i zielem angielskim. Dodajemy starty ser i całość dokładnie mieszamy do czasu aż ser się całkowicie rozpuści.

  5. Zupę krem z dyni podajemy z kawałkami pieczonej gruszki, kleksem ze śmietany i świeżo zmielonym pieprzem.

    Ja swoją zupę podawałam również z zapieczoną w piekarniku bagietką z odrobiną oliwy z oliwek. Mniam ! :)

Składniki
  • 1 mała dynia (ok 1kg po obraniu)
  • 0,5 kg świezych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów konserwowych
  • 1 duża cebula
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 200 g sera Gruyere
  • mielone chilli
  • mielone ziele angielskie
  • 4-5 dojrzałych gruszek
Składniki