Krem z dyni i batata

Przepis dnia 2021-11-05
Krem z dyni i batata
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fram
idealne danie na jesienną rozgrzewkę

Składniki

  • mała dynia - 1 szt. (ok. 2,5 kg)
  • batat - 1 szt. (ok. 0,5 kg)
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 1 główka
  • oliwa - 5-6 łyżek
  • bulion - 1 litr
  • słodka śmietanka - 250 ml
  • płatki chili
  • sól

Przygotowanie

  1. dynię kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce do pieczenia

  2. batata kroimy na połowę i układamy obok dyni

  3. cebule obieramy, odcinamy końcówki, i przekrojone na pół układamy obok dyni i batata, nieobraną główkę czosnku kroimy również na połowę i układamy obok warzyw

  4. wszystkie warzywa smarujemy oliwą i wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C, po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia

  5. upieczoną dynię i batata obieramy i miąższ przekładamy do garnka, dorzucamy cebulę oraz wyłuskany czosnek, wszystko zalewamy bulionem i blendujemy na gładką masę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut, po czym dolewamy śmietankę i przyprawiamy solą oraz chili, no i gotowe - podajemy z pestkami dyni, polane odrobiną oliwy (np. smakowej, z peperoncino), smacznego ;-)

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 05 listopada 2021
pyszotka;)
Składniki
  • mała dynia - 1 szt. (ok. 2,5 kg)
  • batat - 1 szt. (ok. 0,5 kg)
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 1 główka
  • oliwa - 5-6 łyżek
  • bulion - 1 litr
  • słodka śmietanka - 250 ml
  • płatki chili
  • sól
Składniki