Krem z dyni

Krem z dyni
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: basiornik
pyszny, aksamitny, rozgrzewający....

Składniki

  • Dynia - 1 dość duża
  • Ziemniaki - 6-7 szt.
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Cebula - 2 średnie
  • Curry
  • Sól, pieprz,
  • Grzanki lub groszek ptysiowy do podania
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Dynię obierać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

    Cebulę pokroić w kostkę.

  2. Zagotować bulion ok 2 l, albo warzywny, albo z kostki.

    Na maśle zaszklić cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać dynię i ziemniaki i chwilę smażyć.

    Podsmażone warzywa wrzucić do gotującego się bulionu, dodać ok 2 łyżeczki curry, zagotować, aż warzywa zrobią się mięciutkie.

  3. Następnie zupę zblęndować.

    Wstawić na niewielki ogień i doprawić do smaku solą i pieprzem.

    (można dodać łyżkę śmietany)

    Podawać z grzankami, lub groszkiem ptysiowym.

    SMACZNEGO!

Składniki
  • Dynia - 1 dość duża
  • Ziemniaki - 6-7 szt.
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Cebula - 2 średnie
  • Curry
  • Sól, pieprz,
  • Grzanki lub groszek ptysiowy do podania
  • 2 łyżki masła
Składniki