Krem z dyni

Krem z dyni
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
Nadszedł czas na dynie - duże, jędrne, soczyste, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Dynie zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, a ponadto są niskokaloryczne. Zupa z dyni z dodatkiem imbiru rewelacyjnie rozgrzewa w jesienne, chłodne dni.

Składniki

  • ok 3,5 kg dynia 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku rosół
  • imbir, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • śmietana 18% pestki z dyni

Przygotowanie

  1. Dynie kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy środki, układamy na folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 *C przez ok 30 minut. Dzięki temu skóra dyni zmięknie i łatwiej się ją będzie ściągać.

  2. Obraną ze skóry dynię kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na maśle, wrzucamy do dużego rondla i zalewamy aż do przykrycia rosołem. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 30 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę i kroimy je na drobną kostkę, a następnie lekko szklimy je na maśle.

  3. zdj

  4. Do rondla z dynią dorzucamy cebulę z czosnkiem, chwilkę podgotowujemy, a następnie całość dokładnie i długo mielimy w blenderze na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy trochę rosołu. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy również szczyptę gałki muszkatołowej i imbiru.

  5. Zupę podajemy z grzankami (chlebem podsmażonym na maśle), łyżką śmietanki i pestkami dyni.

  6. zdj

Komentarze do przepisu (2)

eladiesel 29 września 2015
była przepyszna. posypałam prażonym słonecznikiem, bo akurat miałam a nie chciało mi się łuskać pestek z dyni.
Dolcevita-in-my-kitchen 12 listopada 2017
Wyobrazam sobie, jaka jest smaczna. Uwielbiam zupy z dyni :-)
Składniki
  • ok 3,5 kg dynia 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku rosół
  • imbir, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • śmietana 18% pestki z dyni
Składniki