Krem z cukinii z grillowanym czosnkiem

Krem z cukinii z grillowanym czosnkiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zdrowy, smaczny i aksamitny! Taki właśnie jest krem z cukinii z grillowanym czosnkiem. Krem z cukinii z grillowanym czosnkiem podobnie jak inne zupy kremy to bomba witaminowa.

Składniki

  • Cukinia zielona – 2 sztuki
  • Ziemniaki – 3 sztuki
  • Serek topiony śmietanowy Hochland – 50g
  • Bulion warzywny – 700ml
  • Cebula biała – 1 sztuki
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Oliwa

Przygotowanie

  1. Cukinie umyj i z pomocą obieraczki do warzyw odetnij z każdej po 4 paski. Resztę cukinii pokrój drobniej.

  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w pióra a 1 ząbek czosnku w równe plasterki, drugi dowolnie posiekaj.

  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj pokrojony w równe plasterki czosnek oraz paski z cukinii. Paski z cukinii zblanszuj moment a czosnek do zarumienienia.

  4. Na tą samą patelnię wlej ponownie odrobinę oliwy i dodaj drugi ząbek czosnku oraz cebulę. Chwilę przesmaż i dodaj cukinię oraz ziemniaki. Posól i popieprz do smaku i smaż co jakiś czas mieszając około 5 minut.

  5. Przesmażone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem warzywnym. Zagotuj i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. W międzyczasie dodaj serek śmietanowy. Kiedy warzywa będą już gotowe, zupę zmiksuj na gładki krem.

  6. Serwuj krem w miseczkach, udekorowany przygotowanym wcześniej czosnkiem i blanszowanymi paskami cukinii, skropiony oliwą z oliwek.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 26 sierpnia
Pyszotka:)
Składniki
  • Cukinia zielona – 2 sztuki
  • Ziemniaki – 3 sztuki
  • Serek topiony śmietanowy Hochland – 50g
  • Bulion warzywny – 700ml
  • Cebula biała – 1 sztuki
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Oliwa
Składniki