Krem z cukinii według Ewy Wachowicz

Krem z cukinii według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Szybka i rozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdzi się na rodzinnych obiadach. Przepis pochodzi z 432. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 l bulionu drobiowego
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • do podania:
  • grzanki z bagietki
  • ser feta
  • bazylia

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dorzucić pokrojony czosnek. Po chwili smarzenia dodać cukinie pokrojone w kostkę (jeśli są młode to nie trzeba ich obierać ze skórki). Zalać bulionem. Przykryć, doprowadzić do wrzenia i ugotować do miękkości.

  2. Zupę zmiksować. Wlać zahartowaną śmietankę. Dodać masło. Doprawić solą i pieprzem.

  3. Podawać z grzankami i serem feta. Udekorować bazylią.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 24 października
Pyszotka:)
Składniki
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 l bulionu drobiowego
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • do podania:
  • grzanki z bagietki
  • ser feta
  • bazylia
Składniki