Krem z cukinii

Krem z cukinii
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Aksamitna, aromatyczna zupa , przebój obiadowy.

Składniki

  • Cukinia zielona 1 większa lub 2 mniejsze
  • Ziemniaki - 3 szt.
  • Marchewka - 1 szt.
  • Pietruszka - 1szt.
  • Seler - 1/4 szt
  • Por - 1/4 szt.
  • Masło - 2 łyżki
  • Bulion - 1 szklanka
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 2 ziarenka
  • Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Woda gotowana gorąca - 2 szklanki
  • Makaron ryżowy - 50 g
  • Śmietana na kleksy.

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć , obrać , pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać warzywa oprócz ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut. Dodać ziemniaki , zalać gorącą wodą i bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, gotować do miękkości warzyw - 20 minut.

  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek, jeśli potrzeba doprawić solą i pieprzem, gotować 3 minuty. Wyjąć liść laurowy , ziele angielskie, zupę zblendować. Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Podawać z makaronem oraz kleksem śmietany, można podać również z groszkiem ptysiowym.

Składniki
  • Cukinia zielona 1 większa lub 2 mniejsze
  • Ziemniaki - 3 szt.
  • Marchewka - 1 szt.
  • Pietruszka - 1szt.
  • Seler - 1/4 szt
  • Por - 1/4 szt.
  • Masło - 2 łyżki
  • Bulion - 1 szklanka
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 2 ziarenka
  • Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Woda gotowana gorąca - 2 szklanki
  • Makaron ryżowy - 50 g
  • Śmietana na kleksy.
Składniki