Krem z cukinii

Krem z cukinii
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ostatnio warzywne zupy wiodą prym w mojej kuchni, szczególną uwagę przykuwają kremy. Są treściwe, pożywne, a ich aromat unosi się po całym domu, zachęcając do degustacji. Zapraszam do skosztowania kremowej cukinii z dodatkiem pasty curry, która dzięki dodaniu mleka kokosowego, nadaje zupie pazura. <AG>

Składniki

  • 400 g cukinii
  • 1 por
  • 1 żółta papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 awokado
  • 50 g żółtej pasty curry
  • 100 ml mleka kokosowego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa kroimy na małe kawałki, dusimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem pasty curry. Całość zalewamy wrzątkiem (około 1,2 litra), gotujemy kwadrans, lekko studzimy, dodajemy mleko i miksujemy na gładko.

    Zupę przecieramy przez drobne sito, podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 23 maja
Pyszności:)
Składniki
  • 400 g cukinii
  • 1 por
  • 1 żółta papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 awokado
  • 50 g żółtej pasty curry
  • 100 ml mleka kokosowego
  • Sól, pieprz
Składniki