Krem z cukinii

Krem z cukinii
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: pyszotki-pl
Nie ma to jak szybka, delikatna, smaczna zupka i w dodatku dopasowana do sezonu cukiniowego:) Od pewnego czasu cukinia króluje w mojej kuchni, a to keczup lub placki czasem piernik ewentualnie cukinia faszerowana. :) Dla każdego coś pysznego. Teraz przyszła pora na krem z cukinii. Uwielbiam tą zupkę, gdyż można podawać ją z grzankami lub prażonymi pestkami dyni czy słonecznika. Zapraszam. Zapraszam na blog: www.pyszotki.pl.

Składniki

  • średnia cukinia ok 600g
  • jedna cebulka
  • olej kokosowy – 1 łyżka (lub zwykły olej)
  • sól, pieprz wedle uznania
  • pestki dyni, słonecznika lub grzanki,
  • marchewka ok 150g
  • bulion warzywny 2 szklanki lub woda a potem dosmaczmy solą i pieprzem

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę i cebulę obieramy i kroimy. Marchewkę najlepiej jest pokroić w plasterki a cebulę i cukinię w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy marchewkę z cebulką i dusimy ok. 15 min. Pamiętajmy o mieszaniu. Pokrojoną cukinię wrzucamy do garnka, dodajemy podduszoną cebulkę z marchewką. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym lub wodą. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Wszystko miksujemy na gładki krem. Dosmaczamy solą i pieprzem. Po zmiksowaniu już nie gotujemy. Tak przygotowany krem z cukinii podajemy z grzankami lub prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

    Smacznego.
    www.pyszotki.pl

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 17 listopada
Pyszna zupka :)
pyszotki-pl 18 listopada
Dziękuję :) a jaka pożywna :)
Składniki
  • średnia cukinia ok 600g
  • jedna cebulka
  • olej kokosowy – 1 łyżka (lub zwykły olej)
  • sól, pieprz wedle uznania
  • pestki dyni, słonecznika lub grzanki,
  • marchewka ok 150g
  • bulion warzywny 2 szklanki lub woda a potem dosmaczmy solą i pieprzem
Składniki