Krem z cukinii

Krem z cukinii
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zima jak na razie odpuszcziła, jednak gdyby wróciła, a nawet jeżeli nie wróci, to krem z cukinii nie tylko Was rozgrzeje, ale również posmyra kubki smakowe ;) Delikatny z lekką nutą imbiru to jest to czego mi brakowało w ostatnich dniach, do tego pieczone ziemniaczki om nom nom :)

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka imbiru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • 300 g ziemniaków
  • sól,pieprz
  • łyżka oregano
  • łyżka bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • słodka papryka do posypania

Przygotowanie

  1. W rondelku, którym będziemy gotowali naszą zupę, roztapiamy masło, na którym podsmażamy, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Cukinię kroimy w cienkie plastry i również dodajemy do garnka. Podsmażamy aż lekko zmięknie, a następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i śmietanę, i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu.


  2. W międzyczasie bierzemy się za ziemniaczki. Obieramy je i kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy razem z oliwą. Wykładamy na papier do pieczenia i przed włożeniem do piekarnika posypujemy czerwoną papryką. Pieczemy w 180°C przez 15 minut. Zupę podajemy na ciepło z łyżką śmietany i świeżo upieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Futka 28 stycznia 2016
Świetny krem :)
Składniki
  • 2 duże cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka imbiru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • 300 g ziemniaków
  • sól,pieprz
  • łyżka oregano
  • łyżka bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • słodka papryka do posypania
Składniki