Krem z buraków z wędzonym serem

Krem z buraków z wędzonym serem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Zupa krem z pieczonych buraków z wędzonym serem

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 6 średnich buraków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • garść startego wędzonego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy je i kroimy w mniejsze kawałki. Pokrojoną cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia, dodajemy do nich buraki, imbir i smażymy 2 minuty. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ocet, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Studzimy, miksujemy w blenderze. Jeżeli krem jest za gęsty, możecie do niego dolać bulionu, jeżeli za rzadki, pogotujcie go chwilę, zredukuje się. Ciepłą zupę posypujemy serem i natką. Można go podać również z grzankami.

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 21 grudnia 2015
Pyszny <3
Składniki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 6 średnich buraków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • garść startego wędzonego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Składniki