Krem z buraka z prażonymi migdałami

Krem z buraka z prażonymi migdałami
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maczanka
Jak moja mama kupowała buraki w warzywniaku to wiadomo było, że będziemy przygotowywać barszcz albo buraczki na ciepło lub ćwikłę z chrzanem i jakoś nic innego nie przychodziło mi do głowy. Jednakże, parę lat temu odkryłam, że krem z naszego polskiego buraka w zależności od dodatków może zmieniać swoje oblicze i jest bardzo prosty do przygotowania. Czasami przygotowuję bazę zupy i potem bawię się przyprawami, w poszukiwaniu nowego smaku. Dziś w mojej ulubionej wersji z tymiankiem i prażonymi migdałami.

Składniki

  • 2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu
  • 2 upieczone lub ugotowane średnie buraki bez skórki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • Jak lubimy nieco ostry smak to pół papryczki chili
  • 3 łyżki uprażonych na patelni płatków migdałowych
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Przygotowanie

  1. Buraki ugotować w skórce lub upiec w piekarniku do miękkości
    Rosół wlać do garnka, dodać pokrojone na małe kawałki obrane buraki
    Całość zblendować aż zupa będzie aksamitna i kremowa
    Jeśli zupa jest zbyt gęsta to dodać jeszcze trochę rosołu lub wody i ponownie zblendować

  2. Całość podgrzać w garnku, dodać tymianek, sól, (opcjonalnie pół chili), wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez parę minut ( nie zagotowywać)

  3. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów aż będą złociste
    Krem z buraka podawać z kleksem kwaśnej śmietany i pokruszonymi uprażonymi płatkami migdałowymi

Komentarze do przepisu (2)

wjosna 04 kwietnia 2018
ale boski, jak jakaś piękna planeta:)
Nevermore 04 kwietnia 2018
Pyszna zupa/krem :) No i my tradycyjnie wychodzimy na pole, a nie jak tam gdzieś na dwór xD
Składniki
  • 2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu
  • 2 upieczone lub ugotowane średnie buraki bez skórki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • Jak lubimy nieco ostry smak to pół papryczki chili
  • 3 łyżki uprażonych na patelni płatków migdałowych
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki