Krem z bakłażana i mięty

Krem z bakłażana i mięty
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Delikatny krem z bakłażana z orzeźwiającą miętą.

Składniki

  • 700-800 g bakłażana
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 650 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mięty
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Na blaszce układamy bakłażany, zapiekamy 1,5 godziny w temperaturze 190°C. Następnie studzimy i obieramy ze skóry.

    W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy jeszcze ok. 1 min. Następnie dodajemy bakłażany, rozdrabniamy i smażymy 3 min.

    Całość zalewamy bulionem, dodajemy posiekaną miętę, doprowadzamy do wrzenia. Płomień zmniejszamy, gotujemy 20 min pod przykryciem.

    Zupę lekko chłodzimy, miksujemy na gładko, mieszamy ze śmietaną i delikatnie podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (6)

sereberko80 29 listopada 2016
smaczna, rozgrzewająca zupka, mniam :-)
Docherro 29 listopada 2016
Pyszności i ta mięta którą uwielbiam...:)
bellamozzarella 29 listopada 2016
Ale zestaw :-) no petarda ;-) czad.....mniammmmm ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 700-800 g bakłażana
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 650 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mięty
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
Składniki