Krem szpinakowy

Krem szpinakowy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Kolejne fantastyczne danie warte zapamiętania i spisania receptury. W ramach wariacji dodaliśmy sera favita oraz prażonych nasion dyni i słonecznika. Więcej na blogu.

Składniki

  • 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
  • 150 gram sera sałatkowego Favita (półtłusty)
  • 1,5 szklanki wody
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki pestek dyni i 2 łyżki pestek słonecznika
  • Sól oraz pieprz

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy szpinak i gotujemy około 15 do 20 minut (aż szpinak będzie miękki)
    Następnie dodajemy 4 łyżki śmietany oraz 2/3 pokrojonego w kostkę sera sałatkowego
    Całość chwilę miksujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku

  2. Następnie na rozgrzaną patelnię dodajemy ziarna i prażymy przez 2-3 minuty
    Gotowy krem przelewamy do miseczek, a następnie posypujemy ziarnami i pokruszonym serem
    W zależności od tego jaka konsystencję kremu chcemy uzyskać, można dodać mniej lub więcej wody.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 30 sierpnia 2018
Pyszności :)
Składniki
  • 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
  • 150 gram sera sałatkowego Favita (półtłusty)
  • 1,5 szklanki wody
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki pestek dyni i 2 łyżki pestek słonecznika
  • Sól oraz pieprz
Składniki