Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zdrowa i smaczna zupa na obiad.

Składniki

  • Pieczarki świeże 40 dag
  • Włoszczyzna 1 tacka
  • Masło 2 łyżki
  • Żółtko jaja 1 szt.
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Śmietana 18% ½ szklanki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Włoszczyznę oczyścić, pokroić, zalać 4 szklankami wody i zagotować. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle, wrzucić do zupy i gotować przez pół godziny, następnie zmiksować. Połowę śmietany połączyć z mąką, dobrze rozbełtać, wlać do zupy i zagotować. Resztę śmietany roztrzepać z żółtkiem, dodać również do zupy i już nie gotować. Posypać natką pietruszki i podawać np. z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Składniki
  • Pieczarki świeże 40 dag
  • Włoszczyzna 1 tacka
  • Masło 2 łyżki
  • Żółtko jaja 1 szt.
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Śmietana 18% ½ szklanki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki
Składniki