Krem paprykowo – pomidorowy

Krem paprykowo – pomidorowy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Jakiś czas temu podczas przeglądania lodówki przed zakupami zauważyłam, ze w szufladzie na warzywa zalegają mi 3 dorodne, mięsiste papryki. Postanowiłam przygotować z nich zupę – gęstą, rozgrzewającą i aromatyczną. Zupa jest bardzo smaczna, dzięki grillowaniu papryki nabiera wędzonego charakteru.

Składniki

  • 3 dorodne, czerwone papryki
  • pomidory w puszce
  • 1 cebula
  • 200 ml wywaru – ja użyłam warzywnego
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • kolorowy sezam do dekoracji

Przygotowanie

  1. Papryki dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i dzielimy na mniejsze części. Cebulę kroimy na mniejsze części. Warzywa układamy na blasze i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Papryka powinna być wręcz czarna. Po upieczeniu skórkę z papryki ściągamy.

  2. Do garnka wlewamy wywar warzywny, pomidory, paprykę, cebulę i całość zagotowujemy. Następnie miksujemy zupę na gładki płyn. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Posypujemy kolorowym sezamem.

Składniki
  • 3 dorodne, czerwone papryki
  • pomidory w puszce
  • 1 cebula
  • 200 ml wywaru – ja użyłam warzywnego
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • kolorowy sezam do dekoracji
Składniki