Krem grzybowo - dyniowy

Krem grzybowo - dyniowy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Gęsty krem z leśnych grzybów i dyni. Smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • Grzyby leśne (mogą być mrożone) - 600g
  • Dynia (miąższ) - 300g
  • Cebula - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Bulion (mięsny lub warzywny) - 1 litr
  • Pieprz, sól
  • Suszone zioła: tymianek, majeranek i lubczyk - po 1/2 łyżeczki
  • Dowolny dodatek - u mnie kluski śląskie, ale może być makaron, ryż, grzanki

Przygotowanie

  1. Dynię, cebulę, marchew kroimy w mniejsze kawałki. Smażymy na maśle, aż ładnie się zarumienią.

    Grzyby oczyszczamy, zalewamy bulionem i gotujemy. W momencie wrzenia dodajemy zioła, przyprawy, przesmażone warzywa i gotujemy 30-35 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Grzyby powinny być już miękkie. Blenderem miksujemy na gładką masę. Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku.

    Podajemy z kluskami, grzankami, makaronem albo ryżem. Można udekorować kleksem śmietany.

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 21 stycznia
Ale ciekawy krem, musi być pyszny.
Blog_Mydlo_i_Powidlo 21 stycznia
Ciekawe połączenie smaków:) Super pomysł.
Składniki
  • Grzyby leśne (mogą być mrożone) - 600g
  • Dynia (miąższ) - 300g
  • Cebula - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Bulion (mięsny lub warzywny) - 1 litr
  • Pieprz, sól
  • Suszone zioła: tymianek, majeranek i lubczyk - po 1/2 łyżeczki
  • Dowolny dodatek - u mnie kluski śląskie, ale może być makaron, ryż, grzanki
Składniki