Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Botwinka to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa, a kokosowa botwinka jest jej współczesną odmianą. To wegańska wersja pysznej botwinki mojej mamy. Zupa jest pełna warzyw, podawana na ciepło, w odróżnieniu od chłodnika, który też uwielbiam. Przyprawiona odrobinę inaczej, niż zupa jadana w młodości, ale wciąż smakuje swojsko, domowo. Nie pachnie jakoś obco, pomimo obecności kokosowego mleczka, więc się nie obawiaj.

Składniki

  • 2 pęczki botwinki
  • 1 duży zeszłoroczny burak (można pominąć, ale warto wiedzieć, że stary burak daje intensywny kolor zupie)
  • pół pęczka młodych marchewek
  • czubata łyżka domowej pasty bulionowej, ostatecznie może być dobrej jakości warzywna kostka rosołowa
  • szklanka domowego przecieru z pomidorów (lub kupnej passaty pomidorowej)
  • puszka mleka kokosowego 400 ml
  • liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i odrobina cukru do smaku
  • sok z cytryny (albo zamiennie dobry domowy ocet)
  • świeży posiekany koperek
  • do podania – najlepiej pieczone ziemniaczki lub puree ziemniaczane ze świeżym koperkiem

Przygotowanie

  1. Postaw na ogniu duży garnek z 2 litrami wody. Gdy już się zagotuje, dodaj 3 liście laurowe.

  2. W międzyczasie przygotuj warzywa. Umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki buraka z ubiegłorocznych zbiorów. Marchewki wyszoruj, odetnij natkę (nie wyrzucaj naci, ukręć z niej pesto). Nie obieraj, tylko pokrój korzenie w plasterki. Botwinkę porządnie umyj, odetnij tylko korzonki, nie obieraj ze skórki. Korzenie pokrój w plasterki, półplasterki bądź ćwierćplasterki (tu wszystko zależy od wielkości buraczków). Ogonki liściowe pokrój w centymetrowe kawałki, a liście w paski.

  3. Do gotującej się wody z liśćmi laurowymi dodaj marchewki, startego buraka i korzenie botwinki. Dorzuć jeszcze kilka kulek ziela angielskiego, trochę świeżo mielonego pieprzu, łyżkę pasty bulionowej i płaską łyżeczkę soli (lub do smaku). Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj do garnka posiekane ogonki liściowe, a po chwili gotowania także przecier pomidorowy. Gotuj do miękkości warzyw, czyli przez jakieś 5-10 minut. Pod koniec dodaj jeszcze pokrojone liście botwinki, a po 2-3 minutach – garść posiekanego koperku.

  4. Do garnka z prawie gotową zupą dolej puszkę mleka kokosowego i jeszcze porządnie podgrzej, ale już nie gotuj. Przypraw w razie potrzeby szczyptą cukru, pieprzu i soli, a na koniec – sokiem z jednej cytryny (lub odrobiną domowego octu).

  5. WAŻNE – jeśli zachowasz kolejność dodawania produktów do garnka, ugotujesz wegańską botwinkę pięciu przemian.

  6. Jak podawać wegańską botwinkę?
    Jeśli ma być tylko skromnym pierwszym daniem, po którym nastąpi rozpustny ciąg dalszy – to wystarczy posypać wierzch zielonym koperkiem, niczego więcej nie trzeba.

  7. U nas jednak kokosowa botwinka zawsze jest pełnym daniem obiadowym, które najlepiej smakuje podane z pieczonymi ziemniaczkami.

  8. Nie mniej smacznie będzie, gdy do talerza botwinki podasz na osobnym talerzyku gładkie puree ziemniaczane ze świeżym koperkiem. Jakie to jest dobre, syte, satysfakcjonujące danie!

  9. Nazajutrz okazało się, że po schłodzeniu i ponownym podgrzaniu botwinka jest jeszcz!e lepsza, bardziej aromatyczna. Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 21 maja
Fajne połączenie smaków!
Dziękuję!
Składniki
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 duży zeszłoroczny burak (można pominąć, ale warto wiedzieć, że stary burak daje intensywny kolor zupie)
  • pół pęczka młodych marchewek
  • czubata łyżka domowej pasty bulionowej, ostatecznie może być dobrej jakości warzywna kostka rosołowa
  • szklanka domowego przecieru z pomidorów (lub kupnej passaty pomidorowej)
  • puszka mleka kokosowego 400 ml
  • liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i odrobina cukru do smaku
  • sok z cytryny (albo zamiennie dobry domowy ocet)
  • świeży posiekany koperek
  • do podania – najlepiej pieczone ziemniaczki lub puree ziemniaczane ze świeżym koperkiem
Składniki