Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobra zupa na upalne dni ^^
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 579
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 129
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 133
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22711
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 579
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 129
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 133
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22711
Składniki
Z botwiny odetnij korzonki i usuń. Jeśli są uformowane buraczki, opłucz je, obierz i pokrój w ćwiartki. Zostaw 1/3 liści, opłucz i pokrój.
Starannie opłucz łodygi, otrzep z wody i pokrój na 2-3-centymetrowe kawałki. Botwinę włóż do garnka, wlej 3/4 szklanki wrzątku i sok z cytryny. Wsyp łyżeczkę cukru i postaw garnek na małym ogniu. Duś pod lekko uchyloną pokrywką 5-8 minut, następnie wystudź.
Do drugiego dużego garnka wlej mocno schłodzony kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę, starannie je roztrzep. Dodaj posiekane koperek i szczypior (zostaw trochę do dekoracji) oraz pokrojone kostkę jajko i pokrojony w dużą kostkę obrany ogórek.
Wlej ostudzoną botwinkę, dopraw koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i cukrem. Po doprawieniu przykryj zupę i wstaw na godzinę do lodówki. Chłodnik rozlej do talerzy, dodaj pokrojone w ćwiartki jajka i udekoruj posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Smacznego.:)