Kiszok, czyli żur na kaszance według Ewy Wachowicz

Kiszok, czyli żur na kaszance według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Kiszok to idealna zupa na chłodne, jesienne dni. Przepis pochodzi z 428. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 250 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ¼ jabłka
  • 1 l wywaru drobiowego lub wołowego
  • kilka kapeluszy grzybów suszonych
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka zakwasu na żur
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • do podania:
  • Ziemniaki
  • gęsta śmietana
  • koperek

Przygotowanie

  1. Masło roztopić na patelni i zeszklić na nim posiekaną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w plastry kaszankę. Podsmażyć. Zetrzeć jabłko. Wymieszać i przełożyć do gorącego wywaru. Dorzucić namoczone i posiekane grzyby. Wlać wodę, w której się moczyły. Przyprawić majerankiem i gotować do miękkości.

  2. Dolać zakwas na żur. Doprawić świeżo otartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia.

  3. Podawać z gotowanymi ziemniakami i kleksem kwaśnej śmietany. Udekorować koperkiem.

Składniki
  • 250 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ¼ jabłka
  • 1 l wywaru drobiowego lub wołowego
  • kilka kapeluszy grzybów suszonych
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka zakwasu na żur
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • do podania:
  • Ziemniaki
  • gęsta śmietana
  • koperek
Składniki