Kartoflanka z chili i imbirem

Kartoflanka z chili i imbirem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Pikantna, pyszna, mocno rozgrzewająca. Idealna na zimowe, chłodne dni.

Składniki

  • Ziemniaki - 1 kg
  • Woda - 1 litr
  • Wędzone udka z kurczaka - 2 szt.
  • Papryczka chili - 1 szt. (mała)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Świeży imbir - kawałek
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Por - kawałek
  • Koperek - pół pęczka
  • Sól, pieprz, sos sojowy - do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z udek oddzielamy mięso od kości (kości zostawiamy) i też kroimy w kostkę. Czosnek, imbir i chili obieramy (papryczkę chili proponuję obierać w rękawiczkach), drobno kroimy i podsmażamy na oliwie mieszając. Dodajemy pokrojone ziemniaki i mięso z udek i jeszcze chwilę smażymy.

  2. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kości z udek, pora, solimy i pieprzymy i gotujemy do miękkości (ok. 40 minut). Wyjmujemy pora i kości - doprawiamy do smaku sosem sojowym i solą i pieprzem (jeśli jeszcze trzeba). Podajemy posypaną posiekanym koperkiem. Zupka jest pikantna ale pyszna!

Składniki
  • Ziemniaki - 1 kg
  • Woda - 1 litr
  • Wędzone udka z kurczaka - 2 szt.
  • Papryczka chili - 1 szt. (mała)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Świeży imbir - kawałek
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Por - kawałek
  • Koperek - pół pęczka
  • Sól, pieprz, sos sojowy - do smaku
Składniki