Kartoflanka na ostro

Kartoflanka na ostro
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Orionka
Zupę kartoflaną można gotować na różne sposoby. Zawsze jest pyszna i sycąca. Ja dziś proponuję kartoflankę na ostro z nutą kurkumy, która nie tylko poprawia smak ale też nadaje zupie piękny kolor.

Składniki

  • 6 niewielkich ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • Por – tylko biała część
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe gałązki świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • ¼ -1/2 łyżeczki kurkumy
  • ½ szklanki mleka (ja dałam sojowe)
  • Pieprz, sól
  • Olej

Przygotowanie

  1. Cebulę i pora kroję w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewam trochę oleju i smażę cebulę na złoty kolor. W trakcie smażenia dodaję ziele angielskie, listki laurowe i tymianek. Dodaję pora i wszystko razem chwilę przesmażam cały czas mieszając.

  2. Marchew i łodygę selera naciowego kroję w talarki, ziemniaki w grubszą kostkę. Warzywa dodaję do przesmażonej cebuli z porem i smażę ok. 3-4 minuty mieszając aby nie przywarły.

  3. Z papryczki usuwam nasiona i kroję w małą kostkę. Dorzucam do warzyw ostrą paprykę, czosnek, gałązki rozmarynu i wlewam litr wody. Gotuję do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wlewam mleko (ale może być też śmietanka) i doprawiam kurkumą, pieprzem i solą. Jeśli zupa ma być naprawdę ostra może jeszcze doprawić suszoną ostrą papryką.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 29 stycznia 2018
Pierwszy ;)
Na ostro, to coś dla nas. Super chruper, pycha :D
Składniki
  • 6 niewielkich ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • Por – tylko biała część
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe gałązki świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • ¼ -1/2 łyżeczki kurkumy
  • ½ szklanki mleka (ja dałam sojowe)
  • Pieprz, sól
  • Olej
Składniki