Kartoflanka jak u babci

Kartoflanka jak u babci
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Popularna zupa ziemniaczana do której czasem warto wrócić.

Składniki

  • Ziemniaki średnie - 6 szt.
  • Marchewka - 1 szt.
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Seler - 1/3 szt.
  • Por - 1/4 szt.
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Kiełbasa wiejska - 15 dag
  • Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • Cząber - 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 1 szt
  • Ziele angielskie - 2 ziarenka
  • Śmietana 18 % - 1/3 szklanki
  • Świeża pietruszka - 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej - 3 łyżki
  • Woda gotowana gorąca - 1 litr

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać , pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w krążki. Marchewkę, pietruszkę, seler, por obrać, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę.

  2. W garnku rozgrzać olej , wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę , dodać kiełbasę smażyć 5 minut, dodać warzywa , liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, cząber dusić 5 minut. Zalać gorącą wodą , dodać ziemniaki, doprawić solą , gotować 20 minut.

  3. Dodać śmietanę , doprawić pieprzem, gotować 3 minuty. Przed podaniem posypać świeżą pietruszką.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 08 maja
Wspaniała sycąca zupa :-)
marianna1289 08 maja
Dzięki
Składniki
  • Ziemniaki średnie - 6 szt.
  • Marchewka - 1 szt.
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Seler - 1/3 szt.
  • Por - 1/4 szt.
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Kiełbasa wiejska - 15 dag
  • Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • Cząber - 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 1 szt
  • Ziele angielskie - 2 ziarenka
  • Śmietana 18 % - 1/3 szklanki
  • Świeża pietruszka - 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej - 3 łyżki
  • Woda gotowana gorąca - 1 litr
Składniki