Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pożywna i sycąca zupa. Smakuje wszystkim domownikom, nawet mojemu 15-miesięcznemu synkowi :)
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 823
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 442
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 823
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 442
Składniki
Kości umyć, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i gotować ponad 1 godzinę. Najlepiej w szybkowarze.
W międzyczasie umyć wszystkie warzywa, obrać i pokroić w kostkę. Por kroimy w talarki.
Ugotowane kości wyjmujemy z wywaru, wyciągamy także ziele angielskie i liście laurowe oraz zdejmujemy szumowiny. Do tak przygotowanego wywaru dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości warzyw.
Osobno w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki.
Kapustę siekamy.
Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy na patelni (bez tłuszczu).
Do boczku dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Do ugotowanych warzyw dodajemy pozostałe składniki ziemniaki oraz boczek z cebulą i dokładnie mieszamy gotując jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dolewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę zagęszczamy mąką.
Zupę podajemy z mięsem obranym z kości.
Uwaga! Ze względu na to, że gotowałam również dla małego synka, dodałam boczek i doprawiałam zupę dopiero na końcu po odlaniu jego porcji zupy.