Kapuśniak z młodej kapusty z fasolką szparagową zabielany

Kapuśniak z młodej kapusty z fasolką szparagową zabielany
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Co powiecie na moją wymyśloną zupkę, fasolkę dostałam od mamy prosto z działki, kapustę miałam w domku więc poeksperymentowałam i przepyszną zupkę ugotowałam. Może zechcecie skorzystać całym sercem polecam smak niebo w gębie jak to mówią. Puki są świeże warzywa można kombinować różne rodzaje zup.

Składniki

  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 470 g fasolki szparagowej zielonej,
  • 1 gałązka selera,
  • kawałek pora,
  • 2 marchewki 200 g,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 200 g młodej kapusty,
  • 1 mała śmietana 18 %,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1-1,5 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte i pokrojone na części ćwiartki kurczaka, marchew pokrojoną dowolnie oraz liście selera i pora pokrojone drobniej dodać również ziela angielskie i liście laurowe. Całość gotować do czasu miękkości ćwiartek z kurczaka. Następnie dodać przyprawę z solą według swego smaku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości ziemniaków.

  2. W czasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze przygotować fasolkę szparagową, oczyścić z końcówek, pokroić w mniejsze kawałki i umyć. Jak już ziemniaki są miękkie dodać przygotowaną fasolkę i gotować na średnim ogniu do czasu aż będzie prawie miękka ( ale nie może być całkowicie miękka, czyli tak zwane al ' dente lekko chrupka ).

  3. W międzyczasie gdy wywar gotuje się z fasolką, przygotować kapustę, poszatkować ją dość drobno. Gdy fasola jest już ugotowana tak jak chcieliśmy wtedy dodać kapustę i również gotować na wolnym ogniu do czasu gdy kapusta będzie miękka i fasola również.

  4. Jak już w zupie kapusta z fasolką są dość miękkie przygotować śmietanę, rozprowadzić ją z gorącym wywarem od zupy i cukrem ( dodając cukier do śmietany nie zważy ona się w zupie ). Wlać śmietanę do gotującej się zupy i szybkim ruchem zamieszać i lekko zagotować. Na sam koniec gotowania się zupy doprawić ją jeszcze według swego smaku przyprawą z solą, dodać natkę pietruszki zagotować i zdjąć z ognia.

  5. Zupa wyszła przepyszna można ją podać ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Jeśli ktoś nie lubi zup na mięsie drobiowym można ugotować na innym rodzaju mięsa, ja ugotowałam na ćwiartkach aby szybciej przygotować obiad.

Komentarze do przepisu (3)

gaja11 02 sierpnia
Wszystko co lubię, w jednym. Dobry pomysł- dobra zupa :)). Gałązka selera- seler naciowy czy korzeniowy ?
agnes72 02 sierpnia
Naciowy
KulinarnaChwila 03 sierpnia
Super:)
Składniki
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 470 g fasolki szparagowej zielonej,
  • 1 gałązka selera,
  • kawałek pora,
  • 2 marchewki 200 g,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 200 g młodej kapusty,
  • 1 mała śmietana 18 %,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1-1,5 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta.
Składniki